Bierbrouwerijen zijn een toonaangevende sector voor het verpakken en vermarkten van dranken. Deze sector kan een voortrekkersrol spelen op het gebied van duurzame verpakkingen. Gek genoeg, lijkt de trend in deze industrie juist naar minder duurzaam te gaan; meer verpakkingsmateriaal, meer plastic.
Hoe kan het anders?
Met name het etiketteren is een noodzakelijk principe van het verpakken van bier. Kunstof kratten en glazen flessen zijn prima her te gebruiken. Zodra er bedrukking of een etiket bij komt kijken begint de eerste uitdaging.
Etiketteren met papier en lijm
Etiketten werden voorheen gemaakt van papier en verlijmd met een Caseine-gebaseerde lijm. De perfecte oplossing voor moderne dagen. Echter, veel brouwerijen zijn overgeschakeld op synthetische lijm of transparante kunststof etiketten.
De meest duurzame manier van etiketteren ligt voor de hand, de “oude” manier van papieren etiketten met een lijm op basis van caseïne of zetmeel.
Karton in plaats van plastic
Er zijn diverse kartonnen verpakkingen, zoals een kartonnen wraparound voor flesjes en blikjes, in plaats van gesealde plastic verpakkingen. Er zijn zelfs kartonnen draagclips verkrijgbaar. Eventuele lijm om deze aan elkaar te verlijmen kan standaard perfect gerecycled worden in de papierstroom, desgewenst zijn er zelfs biobased en biodegradable lijmen verkrijgbaar om deze verpakkingen te produceren. Deze lijmen zijn bijvoorbeeld op basis van gemodificeerd zetmeel.

Antislip
Voor het stapelen van kartonnen verpakkingen wordt vaak gebruikt gemaakt van stretchfolie op antislip vellen, er is een oplossing met antislip-lijmen die veel minder milieubelastend is. Dergelijke lijmen vinden wel hun zelfde synthetische oorsprong als rekfolie, maar er is maar een fractie van de grondstoffen nodig. Ook financieel telt deze hoeveelheid lijm niet bij aan de verpakkingsbelasting, de lijm wordt namelijk onderdeel van de recyclestroom van het karton.