EVA hotmelt

EVA hotmelts zijn een thermoplastische hotmelt. De term EVA is een afkorting voor EthyleenVinylAcetaat. Naast EVA is er nog een veel voorkomende thermoplastische hotmelt met sterk gelijkende eigenschappen, dat is de polyolefine, oftewel metalloceen hotmelt. EVA is een copolymere lijm, die vanouds veel gebruikt wordt in de papier-, verpakkings- en assemblage-industrie, omdat ze zich hechten aan een verscheidenheid aan poreus achtige materialen en een breed scala aan formuleringen kennen. De samenstelling van de lijm biedt zeer veel mogelijkeheden om specifieke eigenschappen te bepalen. De sterk uiteenlopende gevraagde eigenschappen hebber er toe geleid dat er veel verschillende soorten EVA hotmelt op de markt verkrijgbaar zijn.

EVA hotmelt lijmen

Samenstelling van EVA hotmelts

Ethyleen hecht doorgaans goed aan non-polaire substraten zoals plastics waaronder bv. polyethyleen. Vinylacetaat hecht juist goed aan polaire substraten zoals papier. Bovendien geeft vinylacetaat flexibiliteit en een allroudn hechting. Ethyleen zorgt juist voor een goede verdraagzaamheid met de andere componenten, zoals hars en was

Een grote hoeveelheid vinylacetaat in de lijm zal de lijm goed hechtend maken, maar ook langzaam afbindend.

EVA Eigenschappen

EVA smeltlijmen hebben een beperkte hechting voor lijmen, maar zijn erg snel en betaalbaar, en daarom breed geïmplementeerd in de industrie. Van verpakkingen tot aan de productie van schoeisel- automotive onderdelen en witgoed. De meeste EVA hotmelts worden verwerkt rond de 160℃, de bandbreedte ligt doorgaans tussen een verwerkingstemperatuur van tussen de 100℃ en 200℃. De viscositeiten, dikte, van de hotmelt laten applicaties toe van spray en spuiten tot aan walsen.

Wat is hotmelt

nl_NLDutch
de_DEGerman en_USEnglish fr_FRFrench nl_NLDutch